om smör och margarin





Det här är den enkla anledningen till att jag väljer smör framför margarin. Och så ska det
naturligtvis vara ekologiskt. Finns det egentligen någon anledning till att inte välja ekologiskt?
Inte skiljer det märkvärt i pris heller. Dessutom är margarin inte speciellt gott.


Margarin - så här naturligt är det:

•  Fett utvinns ur exempelvis rapsoljefröer med hjälp av extraktionsbensin.
•  Fettet syrabehandlas med fosforsyra och sedan används lut för att få bort lecitin och fria fettsyror.
•  Oljan bleks för att avlägsna den naturliga färgen. Lukt och lösningsmedelsrester tvättas bort, så kallad deodorisering.
•  Om fettet ska härdas, d v s få en fastare form används vätgas och nickel.
•  Om man använt palmolja nedkyls den och filtreras ibland tillsammans med lösningsmedel för att kunna dela upp i
fraktioner med olika smältpunkt.

(Källa: Äkta vara)


Smaskigt!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0