söndagsäppelbak


Gjorde en riktigt smaskens äppelpaj idag, med rosmarin och citron. Såg receptet i GP häromdagen, men tidningen hann bli slängd innan något hanns med att klippas ut. Men jag hittade lyckligtvis receptet på Helsingborgs Dagblads hemsida (inte på GP's - vilket jag tyckte var lite underligt..). Hur som helst var den rysligt god! Den kan verkligen rekommenderas.






Äppelpaj med rosmarindoftande citronkräm och pinjenötter

8 portioner, 90 minuter


Deg:

125 g smält avsvalnat smör

3 dl vetemjöl

1/2 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

1/2 tsk bakpulver

1-2 tsk hackad färsk rosmarin


Fyllning:

4 äpplen, t ex Signe Tillisch

50 g pinjenötter

3 ägg

1-1 1/2 dl strösocker

1/2 dl vetemjöl

1-2 tvättade citroner

2-3 tsk finhackad färsk rosmarin

1 msk florsocker


Sätt ugnen på 200 grader. Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Lägg dem på bakplåtspapper på en plåt och ställ i ugnen i cirka tio minuter medan den värms upp.

Arbeta ihop samtliga ingredienser till degen. Klä en form med löstagbara kanter, cirka 26 cm i diameter. Ställ in i frysen en stund.

Förgrädda skalet i tio minuter, låt svalna. Rosta under tiden pinjenötterna i torr stekpanna tills de får lite färg.

Fördela äppelklyftorna på pajskalets botten.

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt mjöl, rivet citronskal (mängden beror på hur syrlig du vill ha pajen), saften från en halv citron och hackad färsk rosmarin. Häll citronkrämen över äpplena och toppa med pinjenötterna och kanske någon hel rosmarinkvist för syns skull.

Grädda i cirka 30-45 minuter eller tills krämen stannat ordentligt (tiden varierar väldigt efter hur mycket äpplena vätskar sig). Sikta över lite florsocker inför serveringen.

Servera med vaniljglass eller crème fraiche smaksatt med citronskal.


Jag gjorde pajen med Aromaäpplen, en favoritsort. Tog även pistagenötter istället för pinjenötter eftersom det var det som fanns hemma. Och istället för glass (vilket jag sällan äter till paj) tog jag sån där trevlig tjockyoghurt med lite citronskal och -saft samt lite florsocker, vilket verkligen passade finfint.



Uppdatering på flyttfronten:

Alla flyttligheter inställda. Det blir ingen flytt helt enkelt. Av den anledningen att han som jag skulle vara inneboende hos hade ångrat sig och ville ha utrymmet. Han bad jättemycket om ursäkt och kände sig som en idiot o.s.v. Surt en dryg vecka innan planerad flytt.. Men det är väl som det är antar jag. Gilla läget etc.
Undrar om man kan ta bort adressändringen.. Jag har ju faktiskt inte betalat än. Får väl skicka ut antiflyttkort istället.

Det absolut roligaste med hela situationen är ju att man talat om för ungefär halva världen att man ska flytta.
"Hur går det med flytten då?"
"Ja du, det blir det ju inget av med.."



svamp


Igår gjorde jag en synnerligen märklig upptäckt i en av fikuskrukorna i vardagsrummet. Där var fem små gula svampar i en liten klunga. De måste sprängt upp på bara någon dag för det var ingen av oss som hade sett de innan..



Så tittade jag i krukan idag igen, och de hade verkligen jobbat nattskift för de var riktigt stora. Jag funderar fortfarande på hur de kom dit överhuvudtaget, för det förstår jag inte riktigt..





mot ny pizza?


Håller på att packa saker och ting i flyttlådor. Rensa ut och packa ner, rensa ner och packa ut. Flyttar ju till Gamlestan nästa helg. Tjoho? Känns lite nervöst, men synnerligen spännande.



Det är nu man upptäcker vilken asmassa grejer man har, när man ska packa ner hela konkarongen. Herrejisses alltså. Försöker vara rätt hård när jag rensar bort, och det har faktiskt gått hyfsat hittills. Tre välfyllda papperskassar med kläder har rensats ut och skänkts bort. Har dock inte kommit så långt med allt det andra, det som inte är kläder alltså. Ser med spänning fram emot att hugga in på en del av det under morgondagen. Måste också ta en tripp till Ica och störa brorsan lite och hämta fler bananlådor.

 




känslan




























Jag satt och bläddrade bland mina foton, och hittade det här. Det är från i somras när Therese och jag paddlade kanot i Vättlefjäll. Den kändes lite som ett mysigt sommarminne nu när hösten börjar smyga sig på så smått (vilket inte är mig emot).

Var hälsad och välkommen till min blogg förresten. Här tänkte jag visa lite av det jag pysslar fram. Det blir nog en rätt så blandad kompott, pyttipanna, kalla det vad du vill. Må väl!



RSS 2.0